
IngrediΓ«nten
- Krieken in Jenever:
- 1/2 l jenever
- 1/2 kg suiker
- 1/2 kg krieken
- Zanddeeg:
- 500 g witte bloem
- 250 g boter
- 250 g suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 koffielepel bakpoeder
- 100 g broyage 50/50
- Frangipanebeslag:
- 200 g boter (op kamertemperatuur)
- 400 g broyage 50/50
- 3 eieren
- 100 g witte bloem
- 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze
Krieken in Jenever
Giet de jenever in een stereliseerbokaal. Voeg de suiker toe en laat deze naar de bodem zakken. Doe er de gespoelde en ontpitte krieken bij. Laat het mengsel trekken tot de suiker volledig is opgelost.
Zanddeeg
Kneed 250 g boter met 250 g suiker en 20 g vanillesuiker met een menghaak voor 3 minuten. Voeg een voor een de 2 eieren toe en meng goed. Voeg kort 1 koffielepel bakpoeder, 100 g broyage en 500 g bloem toe en meng. Laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Frangipanebeslag
Klop 400 g broyage met 200 g boter tot een witte massa. Voeg een voor een de 3 eieren toe en meng goed. Spatel 100 g bloem eronder. Vet bakvormpjes in en bekleed deze met zanddeeg uitgerold tot 2 mm dikte. Doe het frangipanebeslag in een spuitzak en bespuit het zanddeeg tot vingerdik. Leg de krieken erop.
Rol het resterende zanddeeg uit tot 2 mm dikte en leg het op de taart. Rol de zijkanten af met een rolstok. Bestrijk het deeg rijkelijk met een losgeklopt ei en versier met een vork. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180Β°C. De taart is klaar wanneer hij goudgeel is, na ongeveer 45 minuten. Ontvorm de taart en laat afkoelen op een rooster.
Tips & Trucs
- Gebruik verse krieken voor de beste smaak.
- Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is voor je het uitrolt; dit maakt het makkelijker om mee te werken.
- Heb je wat zanddeeg over? Gebruik het voor kleine fruittaartjes met de kids!
Variaties
- Vervang krieken met ander fruit zoals bramen of frambozen voor een twist.
- Probeer eens met amandel essence voor een extra smaakdimensie.
Genieten maar! Deel je creatie en ervaring in de reacties hieronder, of deel een foto op social media zodat anderen ook kunnen meegenieten!

