Uncategorized

Limburgse Nonnevotten & Glazuur Donuts: De Perfecte New Year’s Treat 🍩

Limburgse Nonnevotten & Glazuur Donuts: De Perfecte New Year’s Treat 🍩

image text

Ken je die heerlijke Limburgse lekkernij, de beignet van de ‘gele mannetjes’? Deze traditionele traktatie maakt van elke nieuwjaar een feestje. Ontdek hoe jij deze overheerlijk zoete nonnevotten en donuts maakt!

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 60 gram verse gist
  • 120 gram boter
  • 10 gram (parel) suiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • Een mespunt zout (2 g)
  • Een kwart liter melk
  • Abrikozenjam

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar en weeg de bloem en de boter af. Meet een kwart liter melk af.
  2. Verwarm de melk tot deze lauw is. Smelt de boter erin en voeg de gist toe.
  3. Zeef de bloem samen met de suiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
  4. Giet de vloeibare gistmengsel in het kuiltje en mix goed.
  5. Kneed stevig met de hand om een soepel en elastisch deeg te krijgen.
  6. Dek het deeg af en laat 30 minuten rijzen op 30°C.
  7. Verdeel het deeg in porties van 50g en rol er mooie cilindervormen van. Vorm een cirkel of leg een knoop in het deeg.
  8. Leg de gevormde donuts op een beboterde bakplaat, dek af en laat nog 5 à 10 minuten rijzen.
  9. Verwarm de frituur tot 180°C. Frituur de donuts aan beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn.
  10. Bestrooi de nonnevotten met grove basterdsuiker of snijd door en vul met abrikozenjam.

Geglazuurde Donuts

Voor suikerglazuur:

  • Zeef 115-175 g poedersuiker in een kom.
  • Voeg meer dan een eetlepel water toe en roer tot een dikke, gladde massa.
  • Verdeel over kommetjes en voeg kleurstof toe.
  • Verdun de glazuur op de donuts met een koffielepeltje. Laat het glazuur drogen.
  • Maak eventueel decoraties met een tekenpotlood voor gebak.

Tips & Trucs

  • Gebruik verse gist voor de beste resultaten.
  • Variaties? Voeg wat kaneel toe voor een winterse twist.

Variaties

Experimenteer met verschillende vullingen zoals slagroom of chocoladepasta, of kies voor kleurrijke glazuren voor een echte eye-catcher.

Waarom niet proberen om je eigen versie van deze klassieke lekkernij te maken? Deel je creaties en ervaringen in de reacties hieronder!