
Ben jij klaar om indruk te maken op je gasten met een verrukkelijk dessert? Deze sabayon gratin met gepocheerde peren is een smaakexplosie die je niet wilt missen. Fris, fruitig en onweerstaanbaar lekker!
IngrediΓ«nten
- 4 conferenceperen
- 1 liter water
- 1 kg suiker (of 208 klontjes Tiβlight)
- 1 vanillestokje
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 5 eierdooiers (van kleine eieren) of 4 eierdooiers + 1 eigeel (van grote eieren)
- 1 + 1/2 eetlepel kristalsuiker
- Een scheut champagne of cava
- 250 ml ongezoete room
- 2 sinaasappels
- 40 gram advocaat
- 3 gram gelatine
Bereidingswijze
Suikersiroop maken
Breng 1 liter water aan de kook met 1 kg suiker, een vanillestokje, het sap van 1 sinaasappel en 1 citroen. Laat 10 minuten doorkoken.
Peren Pocheren
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in vieren en kook ze 15 minuten in de suikersiroop.
Voorbereiding Sabayon
- Week 3 gram gelatine 10 minuten in koud water.
- Klop de eierdooiers met champagne en suiker au bain-marie luchtig.
- Pers 2 sinaasappels en meng het sap met 1 vanillestok en advocaat. Verwarm en los de gelatine erin op, plaats meteen in de koelkast.
Sabayon Bereiding
Plaats het eimengsel au bain-marie. Klop krachtig tot een stevige, schuimige sabayon ontstaat. Let op dat het niet kookt! Haal van het vuur zodra het mengsel stevig is en klop 250 ml room luchtig erdoor. Koel verder in de koelkast.
Afwerking en Gratineren
- Verdeel de gepocheerde peren over ovenschaaltjes.
- Schenk de sabayon erover.
- Verwarm de oven voor op 250Β°C grillstand.
- Gratineer 2 minuutjes tot een goudbruine korst.
- Serveer direct.
Tips & Trucs
- Blijf erbij tijdens het gratineren; het kan snel verbranden!
- Gebruik een vers vanillestokje voor de beste smaak.
- Champagne kan ook vervangen worden door mousserende wijn.
Variaties
- Voeg wat citroenrasp toe voor extra frisheid.
- Probeer dit gerecht met appels in plaats van peren.
- Verwerk een scheutje amaretto voor een amandelachtige twist.
Probeer dit heerlijke dessert uit en laat ons weten hoe het heeft gesmaakt! Deel je creatie met de wereld en inspireer anderen om ook te genieten van deze culinaire traktatie.

